Judecătorii Curţii Penale Internaţionale (CPI) au anunţat miercuri că au autorizat deschiderea unei anchete pentru crime care ar fi fost comise în Filipine în cadrul războiului declarat de guvern împotriva drogurilor, reprezentând posibile „crime împotriva umanităţii”, relatează AFP şi dpa.

Curtea „a aprobat cererea procurorului de a deschide o anchetă asupra crimelor care ţin de competenţa Curţii care ar fi fost comise pe teritoriul Filipinelor”, între 2011 şi 2019, a anunţat CPI într-un comunicat, în pofida retragerii statului Filipine din CPI în 2019, din cauza deschiderii unei investigaţii preliminare asupra acestor violenţe.

Fatou Bensouda, procuroarea şefă la final de mandat a CPI, a anunţat în iunie că a cerut deschiderea unei investigaţii asupra miilor de crime care ar fi fost comise în Filipine în cadrul războiului împotriva drogurilor declarat de guvernul preşedintelui Rodrigo Duterte.

Judecătorii internaţionali au ajuns la concluzia că „există o bază rezonabilă pentru a deschide o anchetă”, observând că „elementul specific constitutiv al infracţiunii de crimă împotriva umanităţii (…) este realizat”, a precizat CPI în comunicat.

/www.agerpres.ro/mondorama/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.