AcasăBatanesDuterte restabileşte acordul cu privire la prezenţa trupelor americane în Filipine

Duterte restabileşte acordul cu privire la prezenţa trupelor americane în Filipine

-

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a renunţat la retragerea arhipelagului dintr-un tratat militar cu SUA, pact ce reglementează prezenţa trupelor americane în Filipine, a anunţat vineri ministrul filipinez al apărării cu ocazia vizitei şefului Pentagonului, Lloyd Austin, la Manila, potrivit AFP şi Reuters.

Duterte anunţase în februarie 2020 că intenţionează să retragă Filipine din acordul VFA (Visiting Forces Agreement), care oferă un cadru legal prezenţei trupelor americane în arhipelagul filipinez şi organizării exerciţiilor militare comune.

El anunţase această ruptură după ce SUA au anulat viza pentru unul dintre apropiaţii săi, fostul şef al poliţiei filipineze extrem de implicat în sângerosul război declanşat de Duterte împotriva traficului de droguri.

De atunci, VFA a fost totuşi prelungit de trei ori, ultima oară în luna iunie după luni de negocieri bilaterale.

Ministrul filipinez al apărării, Delfin Lorenzana, a explicat vineri că VFA este ‘din nou complet activat’ în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Lloyd Austin, care se află la Manila în cadrul turneului său în Asia de Sud-Est.

 

mai mult la  /www.agerpres.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Must Read

Alertă de securitate într-un oraș din Filipine. Zeci de oameni, ţinuţi...

Este alertă de securitate într-un oraș din Filipine, la aproximativ 100 de kilometri de capitala Manila. Cel puțin un om a fost rănit și...